Perinnönjako

Palvelun voit ostaa myös ilman rekisteröitymistä/kirjautumista.
Klikkaa silloin alla olevaa ”Osta rekisteröitymättä”-painiketta.


Perunkirjoituksen jälkeen osakkailla on kuolinpesän hoitamiseksi seuraavat vaihtoehdot:

  1. Pitää kuolinpesä jakamattomana
  2. Sopimusjako, eli jakaa koko pesä osakkaiden välisellä sopimuksella
  3. Osittainen perinnönjako, eli sama kuin edellä, mutta jaetaan vain osa omaisuudesta (esim. rahavarat)
  4. Pesänjakajan toimittama virallisjako eli toimitusjako, jos osakkaat eivät pääse yhteisymmärrykseen jaon toteuttamisesta.

Perinnönjakoa ei tarvita, jos kuolinpesässä on vain yksi perillinen.

Kuolinpesä on jaettava, jos yksikin osakkaista sitä vaatii. Perinnönjako on syytä tehdä kirjallisesti, eli laatia siitä perinnönjakokirja. Myös suullisia jakoja tehdään, mutta niissä on selkeä muotovirhe. Esimerkiksi lainhuudon hakeminen kiinteistöön ei onnistu pelkän suullisesti tehdyn jaon perusteella.
Sillä seikalla, onko pesä jaettu vai jakamaton, voi olla myös suuret verovaikutukset osakkaille mm. omaisuuden (asunto, kiinteistö tms.) myyntitilanteessa.

Perinnönjaosta säädetään Perintökaaressa: perintökaari 5.2.1965/40. Sieltä löytyy myös laillinen perimysjärjestys, jota perinnönjaossa noudatetaan, ellei vainaja (perittävä) ole eläessään testamentilla toisin määrännyt.

Perunkirjoituksesta alkava oikeustoimien ketju päättyy vasta kun kuolinpesä on jaettu, eli perinnönjako suoritettu ja perinnönjakokirja saanut lainvoiman. Vasta silloin kuolinpesä lakkaa.


Mikäli haluat rekisteröityä/kirjautua palveluun, katso ohjeet alta:

REKISTERÖITYMINEN / KIRJAUTUMINEN

1. Jos olet palvelumme UUSI käyttäjä, sinun tulee ensin rekisteröityä palveluun.
Klikkaa silloin alla olevaa "Haluan rekisteröityä" -linkkiä. Kirjoita avautuvalle sivulle oma sähköpostiosoitteesi ja salasana (väh. 6 merkkiä), sekä ruksaa ”Hyväksyn palvelun ehdot”-kohta. Klikkaa lopuksi vihreää ”Rekisteröidy palveluun”-palkkia.

Siirry seuraavaksi omaan sähköpostiisi, jonne tulee viesti rekisteröitymisestä. Klikkaa viestissä olevaa palvelun aktivointilinkkiä, joka vahvistaa rekisteröitymisen. Sen jälkeen pääset sähköpostiosoitteesi ja käyttämäsi salasanan avulla kirjautumaan palveluun (ks. alla oleva kohta 2). Rekisteröityä voi myös etusivun oikeasta laidasta.

2. Kirjautuminen palveluun (kun olet rekisteröitynyt palveluumme jo aiemmin) tapahtuu seuraavasti: kirjoita alla olevaan kohtaan oma sähköpostiosoitteesi, sekä käyttämäsi salasana omiin lokeroihinsa. Klikkaa sitten vihreää nuolinäppäintä, jolloin palvelu avautuu. Kirjautua voi myös sivun ylälaidasta.

3. Unohtuiko salasana? Klikkaa silloin alla olevaa ”Olen unohtanut salasanan”-linkkiä. Tällöin pääset tilaamaan uuden salasanan, joka lähetetään sähköpostiisi (käyttäjätunnuksena toimii edelleen oma sähköpostiosoitteesi).

Olen unohtanut salasanan | Haluan rekisteröityä